Οι εξαιρετικές μαγειρικές γίνονται με εξαίσιες πρώτες ύλες, που σε αυτή την εκπομπή κρατούν τον πρώτο ρόλο. Κάθε επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ένα υλικό της ελληνικής γης ή θάλασσας με το οποίο ένας καλεσμένος σεφ δημιουργεί νόστιμα πιάτα για όλη την οικογένεια. Παρέα με την οικοδέσποινα της εκπομπής συζητούν για την ιστορία του βασικού αυτού συστατικού, τη χρήση και την ανάδειξή του στη μαγειρική.
Παραγωγοί και καλλιεργητές από όλη τη χώρα περιγράφουν τη διαδρομή του από τη σπορά ή την αλίευση μέχρι το πιάτο και διατροφολόγοι-διαιτολόγοι «ξεκλειδώνουν» τις βιταμίνες και το ευεργετικό του φορτίο αναλύοντας τους καλύτερους γευστικούς συνδυασμούς για μια υγιεινή διατροφή.